Implementacija digitalne igre kao umreženog 3D virtualnog svijeta s podrškom za tekstualnu komunikaciju : diplomski rad - Mazić, Neven (N. Mazić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Digitalne igre su virtualna okruženja koja omogućuju korisnicima interakciju s virtualnim okruženjem. Također, većinu vremena korisnici teže prema nekom cilju. Višekorisničke digitalne igre su virtualna okruženja koja omogućuju prisutnost nekoliko korisnika u istom virtualnom okruženju. Većina višekorisničkih igara je u današnje vrijeme umrežena. Također, u umreženim višekorisničkim igrama uobičajena je podrška za tekstualnu komunikaciju. Industrija digitalnih igara ima jako profitabilnu povijest, ali i profitabilnu budućnost. Tri najpopularnija žanra višekorisničkih igara su pucačine (engl. FPS); višekorisničke borbene arene (engl. MOBA) i višekorisničke igre preuzimanja uloga (engl. MMORPG). U ovom diplomskom radu razvijena je jednostavna višekorisnička pucačina u Unity pokretačkom sustavu za igre. Igrači su predstavljeni avatarima koje mogu kontrolirati unutar virtualnog okruženja. Igrači mogu međusobno pucati jedni na druge i ubijati se unutar virtualnog okruženja. Igrači mogu igrati u timovima ili svaki igrač može igrati za sebe. Također, implementirani su vizualno privlačni 3D modeli okoline i igračevih avatara. Igračevi avatari su animirani s detaljnim animacijama hodanja, trčanja, pucanja i skakanja. Igra ima podršku za tekstualnu komunikaciju pomoću koje svaki igrač može poslati poruku koju svaki prisutni igrač može vidjeti. Igra koristi neslužbenu implementaciju Unityjevog mrežnog sustava zvanu Photon Unity Networking koju je razvila tvrtka zvana Exit Games. Također, korišteni su Photon poslužitelji smješteni u oblaku za stvaranje i održavanje igrače sjednice. Igra je razvijena u periodu od četiri mjeseca i može se koristiti kao podloga za razvoj komercijalnog proizvoda.