Model koherentnosti tekstova na hrvatskome jeziku temeljen na analizi entiteta : završni rad - Šlosel, Jura (J. Šlosel, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Koherentnost je značajka prirodnog testka koja direktno utječe na razumljivost teksta, a opisuje povezanost djelova teksta u cjelinu. U radu je prezentiran model lokalne koherentnosti temeljen na rešetci entiteta za tekstove na hrvatskom jeziku. Algoritam iz tekstova vadi entitete i njihove gramatičke uloge te apstrahira tekst u rešetku prijelaza uloga entiteta te na sintetički označenom korpusu uči raspodjelu prijelaza karakterističnu za koherentne tekstove. Rezultantni model rangira ulazne tekstove po koherentnosti. Model postiže visoku točnost na zadatku određivanja poretka rečenica, 87%-93% na kratkim novinskim člancima.