Zakonito presretanje i zadržavanje podataka u elektroničkim komunikacijama : specijalistički rad - Briški , Eduard; Mikuc, Miljenko (Zagreb : E. Briški ; Sveučolište u Zagrebu, Centar za poslijediplomske studije, 2016)
Zakonito presretanje i zadržavanje podataka u elektroničkim komunikacijama sastoji se od pribavljanja signala i podataka iz telekomunikacijske mreže te sadržaja komunikacija u svrhu analize i evidencije. Sve zemlje svijeta primjenjuju mjere presretanja i zadržavanja podataka sukladno svojim nacionalnim propisima i tehničkim mogućnostima. One su bitan dio različitih mjera nadzora osoba i predmeta koje se primjenjuju radi očuvanja nacionalne sigurnosti, zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda građana. U tom složenom procesu sudjeluju svi operatori na tržištu koji su obvezni omogućiti primjenu zakonskih mjera, proizvođači opreme i programske podrške, sigurnosne agencije ili tzv. ovlaštena tijela koja provode mjere zakonitog presretanja i zadržavanja podataka prema operatorima, agencije za telekomunikacije koje pružaju tehničku pomoć i nadziru provedbu zakonskih odredbi i na kraju, odnosno na početku represivni aparat koji poseže za takvim mjerama kada se izvidi kaznenih djela ne mogu provesti na drugačiji način.
Stalni rast i razvoj novih telekomunikacijskih usluga, uklanjanje barijera u Europskoj uniji odnosno globalizacija općenito, sve zemlje svijeta stavlja pred nova iskušenja u efikasnoj borbi protiv organiziranog kriminala i terorizma. Međutim, u toj se borbi krije opasnost radi ograničavanja ustavnih sloboda građana, odnosno temeljnih ljudskih prava i sloboda, a pogotovo prava na nepovredivost doma, slobodu i tajnost dopisivanja. Podaci o stotinama milijuna građana koji su tiču njihova privatnog života postaju dostupni i pohranjuju se duži period. Stoga je ključno pitanje koliku prednost imaju države u borbi protiv organiziranog kriminala i terorizma primjenom takvih mjera s obzirom na nesrazmjernost u postizanju željenog cilja.
Lawful interception and retention of data in the electronic communications consists of obtaining the signals and data from the telecommunications network and communication facilities for the purpose of analysis and evidence. All countries apply interception measures and data retention pursuant to its national regulations and technical capabilities. They make an essential part consisted of various surveillance measures of persons and objects that are applied to safeguard national security, the protection of human rights and fundamental freedoms of citizens. In this complex process, all the operators on the market have been involved who are required to enable the application of legal measures, the equipment manufacturers and software support, security agencies or so called authorized bodies who are carrying out the measures of legal interception and retention of data to the operators, telecommunications agencies providing the technical assistance and monitoring the implementation of legal provisions and eventually the repressive apparatus that intervenes for such measures when the investigations of criminal offenses can not be implemented in a different way.
A steady growth and development of new telecommunications services as well as the removal of barriers in the European Union and globalization in general leads all the countries in the world into new temptations in an efficient fight against the organized crime and terrorism. However, that fight is danger due to the to restriction of constitutional freedoms ,fundamental human rights and freedoms, especially the right to the inviolability of the home, freedom and secrecy of correspondence. The data on hundreds of millions of citizens related to their private lives are becoming available and stored in long-term memory. Therefore, the key issue is on the priority given to the countries in the fight against organized crime and terrorism by applying such measures due to the disproportion in reaching the desired goal.
Bibliografija str. 72-74.