Usporedba komunikacijskih tehnologija za prijenos podataka između elektroenergetskih objekata i centra daljinskog upravljanja na pruzi Moravice - Rijeka : specijalistički rad - Stanković, Saša (S. Stanković ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2016)
U specijalističkom radu opisane su komunikacijske tehnologije za povezivanje elektroenergetskih objekata i centra daljinskog upravljanja na dijelu pruge Moravice-Rijeka. Prikazana su rješenja utemeljena na uporabi GPRS tehnologije koja bi u potpunosti, u slučaju kvara na optičkom kabelu, zamijenila optički komunikacijski sustav, uz održavanje jednakih značajki zahtijevanih za prijenos podataka kod povezivanja elektroenergetskih objekata s centrom daljinskog upravljanja. Navedene su prednosti i nedostaci komunikacijskih tehnologija za prijenos procesnih podataka. Ključne riječi: bakreni kabel, optički kabel, GPRS, centar daljinskog upravljanja, elektrovučna podstanica