Uloga telekomunikacija kod upravljanja pružnim signalno-komunikacijskim uređajima : specijalistički rad - Sudić, Josip; Toš, Zdravko (Zagreb : J. Sudić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2016)
U današnje vrijeme život običnih ljudi je nezamisliv bez telekomunikacija. Poslovanje pravnih i fizičkih osoba još je ovisnije o brzom protoku informacija na velike udaljenosti. Pravovremena informacija znači ekonomsku dobit, a u ovom specijalističkom radu je dan osvrt na ulogu telekomunikacija kod upravljanja signalno-sigurnosnim i telekomunikacijskim uređajima što znači da pravovremena informacija znači sigurnost prometa, a time i neposrednu financijsku dobit.
Cilj ovog specijalističkog rada je ukazati na važnost telekomunikacija kod upravljanja uređajima koji su u službi sigurnosti prometa. Prikazani su uređaji i mediji koji omogućuju odvijanje telekomunikacijskog prometa na željeznici. Pravilnicima i Uputama su propisane minimalne potrebe za telekomunikacijama na određenim službenim mjestima uz prugu i u kolodvorima što zahtijeva i ozbiljan pristup održavanju ugrađenih vodova i telekomunikacijskih uređaja.
Ključne riječi
Signalno-sigurnosni uređaj, pružna telefonija, prijenosni sustav.
Modernlifeisunthinkablewithouttelecommunications. Doingbusinessiseven more dependent on fastflowofinformations at longdistancesboth for companiesorregularpeople. Gettinginformations on time meanseconomical profit andthisthesisgives a look at role oftelecommunicationsin management ofrailwaysignallingandcommunicationsequipmentwhichmeansthattimelyinformationhasimportant role for trafficsafetywhatmakesimmediatefinancial profit for thecompany.
Theaimofthisspecialistthesisis to show importanceoftelecommunicationsin management ofdeviceswhich are involvedinensuringtrafficsafety. Thedevicesandmediaswhichenablestelecommunications on railways are showninthiswork. Minimalrequirements for telecommunications on certainofficialplacesalongtherailwayandinthestations are regulatedwithrulebooksandrecommendationbookswhichrequiresseriousapproach to maintenanceofinstalledmediasandtelecommunicationdevices.
Keywords
Safety-signallingdevice, railwaytelephony, transmission system.
Bibliografija str. 56