Prava i obveze putnika u željezničkom prometu : specijalistički rad - Peleponjko, Jagoda; Radionov, Nikoleta (Zagreb : J. Peleponjko ; Sveučilište u Zagrebu, Centar za poslijediplomske studije, 2016)
Uredba (EZ) br. 1371/2007 Europskog parlamenta i Vijeća od 23. listopada 2007. o pravima i obvezama putnika u željezničkom prometu stupila je na snagu u prosincu 2009. Uredbom su uređena prava i obveza putnika u željezničkom prometu i to obveza pružanja informacija putnicima, sklapanje ugovora o putovanju, izdavanje karata, odgovornost prijevoznika vezano za putnike i njihovu prtljagu, obveze prijevoznika u slučaju kašnjenja, dostupnost usluga i pomoć osobama smanjene pokretljivosti, definicija i praćenje standarda kvalitete, postupanje po prigovorima putnika i obveza ustroja tijela koje će biti nadležno za provedbu Uredbe.
Uredba dozvoljava izuzeće od primjene pojedine odredbe za domaći željeznički prijevoz putnika, što je većina država članica i iskoristila.
Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju Uredba je postala dio hrvatskog zakonodavnog sustava. U svrhu provedbe Uredbe donesen je Zakon o regulaciji tržišta željezničkih usluga kojim su propisani određene postupovne i prekršajne odredbe. I Hrvatska je izuzela od primjene pojedine članke Uredbe, i to u dijelu koji se odnosi na predujam u slučaju da putnik pogine ili da se ozljedi, odgovornost za kašnjenja, propuštene veze i otkazivanja, povrat novca i preusmjeravanje u slučaju kašnjenja, naknada cijene putne karte u slučaju kašnjenja, podrška u slučaju kašnjenja, obroci, osvježenja i smještaj, naknada za opremu za kretanje koju koriste invalidne osobe i standardi kvalitete usluge, izrada Izvješća o uspješnosti. Primjena navedenih odredaba je odgođena do 3. prosinca 2019. Nacionalno tijelo nadležno za provedbu Uredbe je HAKOM.
Zbog široke primjene izuzeća od strane država članica za sada Uredba nije postigla željeni efekt.
Bibliografija str. 75-79.