Usporedba sigurnosnih zahtjeva aplikacija u distribuiranim sustavima i aplikacija za elektroničko poslovanje : specijalistički rad - Miklin, Ranko (R. Miklin ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2016)
Sigurnost informacija postaje sve važniji dio poslovanja tvrtki zbog izloženosti njihovih informacijskih sustava rastućoj količini napada. Radi njihove količine, podatci se moraju pohranjivati u digitalnom obliku, a zbog potrebe za dostupnosti, postoji prijetnja da će napadač podatcima pristupiti, promijeniti ih ili ih učiniti nedostupnima za ovlaštene korisnike. Kao i prije informatizacije poslovanja, banke su i sada privlačna meta zbog velikih količina informacija, uključujući mogućnost prijenosa novca u većim količinama nego što je bilo moguće fizičkim pljačkama. Djelatnici pristupaju internim aplikacijama s više lokacija, uz središnju obradu i pohranu podataka, dok se dio poslovanja elektronički izlaže klijentima. Interne aplikacije djeluju nad većim skupom podataka i imaju definirana veća prava nego vanjske, no izloženim aplikacijama pristupa veći broj korisnika te potencijalno i napadača. Cilj rada je analizirati i usporediti arhitekture, sigurnosne zahtjeve, prijetnje i napade na aplikacije u distribuiranim sustavima i aplikacije za elektroničko poslovanje, kako bi se ukazalo na dijeljenje i specifične elemente. Usporedba tih elemenata je posebno zanimljiva u slučaju kada obje aplikacije dijele poslovnu logiku i podatke, te je rad usmjeriti na taj slučaj. Analiza aplikacija je izvedena na primjeru sustava za platni promet i internetskog bankarstva. U radu su prvo definirani osnovni sigurnosni zahtjevi – autentifikacija, autorizacija, povjerljivost, cjelovitost, raspoloživost, neporecivost i odgovornost. S obzirom na aplikacije koje su analizirane, dane su i osnovne informacije o internom sustavu banke. Zatim je definiran aplikacijski okvir kojim su razvijene interne aplikacije, te je predstavljen pristup analizi aplikaciji i modeliranju prijetnji nad njima. Temeljni dio rada čine analize aplikacija u distribuiranim sustavima i aplikacija za elektroničko poslovanje, predstavljenih aplikacijom za platni promet i internetskim bankarstvom, te njihova usporedba. Zajedničke prijetnje proizlaze iz oslanjanja na zajedničku infrastrukturu. Uzrok prijetnji aplikacijama u distribuiranim sustavima su poslovni procesi koji su ključni dio poslovanja tvrtke te korisnici koji mogu imati pristup dijelovima sustava van aplikacije. U slučaju aplikacija za elektroničko poslovanje, prijetnje proizlaze iz računala i komunikacijskih kanala kojima korisnik pristupa sustavu, a koji nisu pod kontrolom tvrtke. Slijeđenje sigurnosnih standarda i preporuka te stalno praćenje informacijskog sustava i svih njegovih elemenata i korisnika je nužano, ali ne i dovoljno. U sve većem i brzo mijenjajućem digitalnom svijetu, napadači imaju sve više meta i dovoljan im je samo jedan propust za proboj sustava. Informacije o napadima, kako tehničkoj izvedbi, tako i ciljevima, su ključne za obranu, no žrtve napada ih često taje, omogućujući daljnje napade istim ili sličnim tehnikama na druge mete. Za postizanje informacijske sigurnosti potrebna je pravovremena i adekvatna razmjena informacija među sudionicima digitalnog poslovanja, pogotovo onima koji pripadaju istom poslovnom sektoru, jer će imati slične procese i biti meta istim napadačima. Ključne riječi: sigurnost, bankarstvo, arhitektura, napadi, usporedba zahtjeva, distribuirane aplikacije, elektroničko poslovanje