Pravo na otvoreni internet : završni specijalistički rad - Brkljačić, Marina (M. Brkljačić ; Sveučilište u Zagrebu, Centar za poslijediplomske studije, 2016)
Ovaj specijalistički rad daje prije svega pregled povijesti i problematike mrežne neutralnosti te pregled zakonske regulative koja je trenutno relevantna za pitanje mrežne - europski regulatorni okvir iz 2009. godine i njegovu implementaciju u Republici Hrvatskoj. Osim regulatornog okvira iz 2009. u radu se navode i države koje su zbog određenih promjena na tržištu elektroničkih komunikacija unijele u svoje zakone strožu regulaciju mrežne neutralnosti. Prikazano je i kako je RH kroz podzakonski propis unijela odredbe kojima je pojačala transparentnost prema krajnjim korisnicima te odredbe koje se tiču kvalitete usluge, a koje su trenutno dostatan alat za zaštitu mrežne neutralnosti u RH. Sve navedeno predstavlja uvod u inicijativu europskog zakonodavca u rujnu 2013. za regulacijom mrežne neutralnosti, s ciljem da se osigura otvorenost Interneta i izbjegne rascjepkanost tržišta nastala zbog mjera i odredaba koje donose pojedine države članice. Kako je RH članica EU, ista je sudjelovala u postupku usuglašavanja te rad prikazuje analizu odredbi i postupak donošenja Uredbe (EU) 2015/2120. Radi analize „spremnosti“ tržišta elektroničkih komunikacija RH za odredbe gore spomenute Uredbe, u radu je prikazano i aktualno stanje istog, koje je rezultat provedenog upitnika među operatorima u RH. Ključne riječi Usluga pristupa internetu, specijalizirana usluga, Europski regulatorni okvir, Uredba, mrežna neutralnost, transparentnost, regulacija, upravljanje prometom, blokiranje, zagušenje mreže