Poboljšanje postupaka za predviđanje programskih neispravnosti zasnovano na strojnom učenju : doktorski rad - Mauša, Goran (G. Mauša ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2016)
SAŽETAK: Povećanje složenosti programskih sustava uzrokuje povećanje opsega verifikacijskog djelovanja, a time i troškova razvoja. Programske neispravnosti nejednoliko su raspoređene po programskim sustavima i to na način da se u manjem postotku programa nalazi veći postotak neispravnosti. Ova se disertacija bavi predviđanjem dijelova sustava sa programskim neispravnostima s ciljem pametnog usmjeravanja verifikacijskih strategija. Postupci prikupljanja podataka za potrebe predviđanja programskih neispravnosti nisu u potpunosti normirani i osnovni su uzrok nemogućnosti poopćenja primjene metoda predviđanja. Ostvareni doprinosi su pri tome postupak za prikupljanje podataka utemeljen na industrijskim normama te algoritam za prikupljanje podataka zasnovan na statičkim metrikama programskog koda, s ciljem povećanja prikladnosti podataka za primjenu metoda predviđanja programskih neispravnosti. Drugi problem kojem se posvećuje rad je neujednačenost skupova podataka, što je inherentno svojstvo u ovoj domeni. Ostvareni doprinosi su pri tome metode za utvrđivanje granične razine neujednačenosti za metode strojnog učenja te postupka za odabir prikladnog modela predviđanja programskih neispravnosti na neujednačenim skupovima podataka. Pomoću predloženih postupaka moguće je unaprijed bolje procijeniti neispravne dijelove programskog sustava i time poboljšati verifikacijsku i razvojnu strategiju programskih sustava te unaprijediti planiranje budućih ulaganja u razvoj složenih programskih sustava u evoluciji. -