Integrirani informacijski okvir za praćenje i procjenu kvalitete zraka u stvarnom vremenu : doktorski rad - Davila, Silvije (S. Davila ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2016)
SAŽETAK: U Republici Hrvatskoj, sustavno praćenje kvalitete zraka na međunarodnoj, državnoj i lokalnoj razini provodi se po zakonskoj legislativi u skladu s europskom CAFE direktivom (engl. Clean Air For Europe). Sustavno praćenje kvalitete zraka u kombinaciji s modeliranjem čini sveobuhvatan alat za kontrolu, procjenu i predviđanje onečišćenja zraka te istraživanja utjecaja na ljudsko zdravlje. U Europskoj uniji preporučuju se suvremeni pristupi za razvoj naprednih informacijskih sustava koji će objediniti standardne metode, složene postupke i norme upravljanja okolišem. Osnovni cilj istraživanja je definiranje Integriranog informacijskog okvira za praćenje i procjenu kvalitete zraka u stvarnom vremenu. Početno je utvrđen složeni hijerarhijski odnos između zakonske legislative, pravila i normi, subjekata i uloga te postupaka upravljanja kvalitetom zraka zbog definiranja niza funkcionalnosti i arhitekture informacijskog sustava. Zatim je definiran postupak razvoja Informacijskog sustava koji se zasniva na sljedećim uslužno usmjerenim konceptima: automatizirani tokovi procesa praćenja i procjene kvalitete zraka, aktivnosti temeljene na uslugama i kojima upravlja čovjek, informacijski alarmi, te mogućnost izmjene poslovnih pravila. Oblikovanje modela uslužno usmjerene arhitekture sustava izvršeno je prema SOMA (engl. Service Oriented Modeling and Architecture) metodi primjenom UML dijagrama. Za prikaz višeslojne uslužno usmjerene arhitekture sustava primijenjena je referentna IBM SOA arhitektura instancirana s uslugama usklađenim s poslovnim procesima, komponentama usluga i informacijskim modelom. Konačno, razvijen je Prototip sustava za izvođenje uslužno usmjerenih procesa praćenja i procjene kvalitete zraka urbanih sredina koji pokazuje iskoristivost predloženih metoda i modela te učinkovitost integracije podataka iz različitih izvora s ciljem stvarnovremenskog prostorno-vremenskog izvješćivanja upotrebom podataka za Grad Zagreb. Na primjer, praćenje kvalitete zraka u stvarnom vremenu vrši se putem kontinuiranih upita nad tokovima podataka s automatskih postaja, te Web-aplikacija preko Web-usluge prikazuje kartu Grada Zagreba i indekse kvalitete zraka CAQI (engl. Common Air Quality Index) koji su prilagođeni za izvješćivanje javnosti o kvaliteti zraka i utjecaju na zdravlje. -