Subjektivno vrednovanje kvalitete prikaza 3D videosekvenci utemeljeno na masovnom ispitivanju putem interneta : doktorski rad - Šakić, Krešimir (K. Šakić, ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2016)
SAŽETAK: Subjektivna vrednovanja kvalitete prikaza videosekvenci često se koriste jer su najprecizniji način za određivanje iskustva korisnika. Kod svih subjektivnih vrednovanja potrebno je postići i održavati visoku motivaciju sudionika ispitivanja. Tradicionalna subjektivna vrednovanja provode se u laboratorijima te imaju visoke troškove. Sve ove teškoće u provođenju subjektivnih ispitivanja razlog su zašto se tijekom procesa dizajniranja i optimizacija sustava najčešće koriste objektivne mjere za vrednovanje kvalitete prikaza videosekvenci, iako do sad ne postoji univerzalno prihvaćena objektivna mjera, pogotovo ne za 3D videosekvence. Metoda masovnog ispitivanja putem Interneta relativno je novi koncept kojim se dolazi do velikog broja ispitanika na globalnoj razini. Prednosti ove metode smanjeni su troškovi ispitivanja, veća raznolikost ispitanika, te brže provođenje ispitivanja. Ova disertacija daje pregled razvoja metode masovnog ispitivanja putem Interneta, te predlaže novu metodu za subjektivna vrednovanja kvalitete prikaza 3D videosekvenci utemeljena na masovnim ispitivanjima putem Interneta. Za potrebe istraživanja izrađena je 3DVCL@FER baza ispitnih 3D videosekvenci koja sadržava velik broj izobličenja, posebice onih izobličenja koja su specifična za 3D sustave. Rezultati subjektivnih vrednovanja kvalitete prikaza 3D videosekvenci na 3DVCL@FER bazi sadrže ocjene za kvalitetu, dubinu i osjećaj ugode 3D videosekvenci. Disertacija prikazuje metodologiju kao i rezultate laboratorijskih i masovnih ispitivanja putem Interneta na 3DVCL@FER bazi ispitnih videosekvenci te njihovu usporedbu s objektivnim mjerama. -