Optimizacija rada centara daljinskog upravljanja na prugama HŽ infrastrukture : specijalistički rad - Zrno, Ivan (I. Zrno ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2016)
Centri daljinskog upravljanja predstavljaju vrlo važan aspekt funkcioniranja željezničke infrastrukture. Iz njih elektroenergetski dispečeri uz pomoć računalne i komunikacijske opreme obavljaju daljinsko upravljanje stabilnim postrojenjima za napajanje električne vuče. Trenutno na HŽ Infrastrukturi postoje 3 centra daljinskog upravljanja, u Zagrebu, Rijeci i Vinkovcima. U radu je analizirana opterećenost svakog pojedinog CDU-a, s obzirom na broj odrađenih manipulacija i s obzirom na broj pogonskih događaja. Opisane su funkcionalnosti SCADA sustava koji se koristi za nadzor i upravljanje SPEV-om. Utvrđeni su nedostaci koji postoje kod komunikacijskog povezivanja upravljanih mjesta sa CDU-ovima, te su predloženi načini uvođenja redundancije odnosno osiguranja povratne veze preko neovisne komunikacijske infrastrukture. Predložene su varijante optimiranja rada CDU-ova te su opisani svi čimbenici koje treba uzeti u obzir prilikom odabira najbolje varijante optimiranja. Ključne riječi: centri daljinskog upravljanja, elektroenergetski dispečeri, upravljana mjesta, SCADA, svjetlovodi, pogonski događaji, optimizacija