Kontaktna mreža 25 kV, 50 Hz kao stacionarni izvor niskofrekvencijskog elektromagnetskog polja : specijalistički rad - Župan, Marko 1985 (M. Župan ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2016)
SAŽETAK: U specijalističkom radu prvo je naveden pregled važeće hrvatske i europske regulative za postrojenja kontaktne mreže. Napravljen je proračun za očekivane razine elektromagnetskih polja za izabrana tipska rješenje kontaktne mreže pomoću računalnog programa EFC-400. Proračun je rađen za područja oko tračnica otvorene pruge, stajališta i kolodvora za prostor do maksimalne visine od 1,5 m. Dobiveni rezultati su uspoređeni s mjerenim rezultatima elektromagnetskog polja za isti tip kontaktne mreže. Analizirana je kontaktna mreža HŽ Infrastrukture kao stacionarni izvor niskofrekvencijskog elektromagnetskog polja. Na kraju rada je dan zaključak da li su dobivene vrijednosti unutar dozvoljenih graničnih razina jakosti električnog polja i gustoće magnetskog toka propisanih Pravilnikom [2] koji je stupio na snagu 13. studenoga 2014. u Republici Hrvatskoj. Usporedba rezultata elektromagnetskih polja dobivenih proračunima i mjerenjima pokazala je njihovo zadovoljavajuće podudaranje. Iz navedenih rezultata i proračuna zaključak je da kontaktna mreža ne predstavlja opasnost kao stacionarni izvor niskofrekvencijskog elektromagnetskog polja. -