Kontaktna mreža 25 kV, 50 Hz kao stacionarni izvor niskofrekvencijskog elektromagnetskog polja : specijalistički rad - Župan, Marko 1985; Milardić, Viktor (Zagreb : M. Župan ; Fakultet elektrotehnike i računarstva., 2016)
SAŽETAK: U specijalističkom radu prvo je naveden pregled važeće hrvatske i europske regulative za postrojenja kontaktne mreže. Napravljen je proračun za očekivane razine elektromagnetskih polja za izabrana tipska rješenje kontaktne mreže pomoću računalnog programa EFC-400. Proračun je rađen za područja oko tračnica otvorene pruge, stajališta i kolodvora za prostor do maksimalne visine od 1,5 m. Dobiveni rezultati su uspoređeni s mjerenim rezultatima elektromagnetskog polja za isti tip kontaktne mreže. Analizirana je kontaktna mreža HŽ Infrastrukture kao stacionarni izvor niskofrekvencijskog elektromagnetskog polja. Na kraju rada je dan zaključak da li su dobivene vrijednosti unutar dozvoljenih graničnih razina jakosti električnog polja i gustoće magnetskog toka propisanih Pravilnikom [2] koji je stupio na snagu 13. studenoga 2014. u Republici Hrvatskoj. Usporedba rezultata elektromagnetskih polja dobivenih proračunima i mjerenjima pokazala je njihovo zadovoljavajuće podudaranje. Iz navedenih rezultata i proračuna zaključak je da kontaktna mreža ne predstavlja opasnost kao stacionarni izvor niskofrekvencijskog elektromagnetskog polja. - KLJUČNE RIJEČI: Kontaktna mreža (KM), jakost električnog polja, gustoća magnetskog toka, stacionarni izvor, niskofrekvencijsko elektromagnetsko polje
SUMMARY: In this professional work (Specijalist’s Thesis) first gives an overview of valid Croatian and European regulations for the installation of the contact network. The computation is performed to expected levels of electromagnetic fields for the selected typical solution of the contact network with a computer program EFC-400. The computation is made for the area around the track open line, stop and station for space to a maximum height of 1.5 m. The results were compared with the measurement of electromagnetic fields for the same type of contact network. Overhead lines of Croatian Railways Infrastructure was analyzed as a stationary source of low-frequency electromagnetic fields. At the end of the Thesis the conclusion was given whether the values obtained are within the permitted threshold levels of electric field and magnetic flux density prescribed by the Regulations [2], which came into force on 13 November 2014 in the Republic of Croatia. Comparison of electromagnetic fields resulting computation and measurements showed their satisfactory matching. From these results and measurements bottom line is that overhead contact lines are not a danger as a stationary source of low-frequency electromagnetic fields. - KEY WORDS: Overhead contact lines (Catenary), strength of electric field, magnetic flux density, stationary source, low-frequency electric field