Postupci intuitivnoga upravljanja sintezom zvuka : doktorski rad - Kreković, Gordan (G. Kreković ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2016)
Sinteza zvuka predstavlja nezaobilazan alat u suvremenoj kompozicijskoj i izvedbenoj praksi, no postizanje željenih zvukova često zahtjeva neintuitivnu manipulaciju numeričkim parametrima. Doktorski rad obuhvaća tri pristupa problemu intuitivne sinteze zvuka. Prvi se pristup temelji na odabiru numeričkih parametara tako da sintetizirani zvuk što bolje odgovara opisu zadanom timbralnim atributima. Razvijena su tri različita postupka, a njihova izvornost leži u činjenici da ne ovise o korištenom glazbenom sintetizatoru, njegovoj arhitekturi i parametrima, što nije bio slučaj s dosadašnjim istraživanjima povezane tematike. Drugi pristup usmjeren je na automatizaciju parametara tijekom izvedbe uživo. Ostvareni postupak prati notni zapis tijekom izvedbe uživo i pravovremeno primjenjuje vrijednosti parametara upisane u referentni notni zapis ili snimku, unatoč potencijalnim varijacijama u izvedbi. Treći je pristup specijaliziran za kontrolu nestandardnih metoda sinteze te su predloženi modaliteti kontrole dinamičke stohastičke sinteze – korištenjem audio signala, fizičkih pokreta i MIDI protokola.Doprinosi doktorskog rada su: (1) postupak za odabir parametara sinteze na temelju timbralnih atributa koji je neovisan o metodi sinteze i arhitekturi sintetizatora, (2) automatizacija parametara glazbenog sintetizatora tijekom izvedbi uživo praćenjem notnog zapisa pomoću modificirane dinamičke vremenske deformacije i (3) postupci interaktivne kontrole dinamičke stohastičke sinteze ulaznim audio signalom, fizičkom pokretom i MIDI porukama. Ključne riječi: sinteza zvuka, glazbena tehnologija, neizrazita logika, genetski algoritmi