Algorithms for de novo genome assembly from third generation sequencing data : doctoral thesis - Sović, Ivan (I. Sović ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2016)
ijekom proteklih desetak godina, sekvenciranje genoma postalo je iznimno aktivno i zanimljivo područje, a pravi zamah dogad̄a se upravo sada. Nedavno su se počele pojavljivati nove, uzbudljive i pristupačne tehnologije, koje povlače i potrebu za razvojem novih algoritamskih metoda koje će se moći uhvatiti u koštac s količinom i kvalitetom podataka koje one generiraju. Komercijalna isplativost i dostupnost tehnologije za sekvenciranje, kao i pratećih algoritamskih rješenja kojima bi se maksimizirao potencijal ovih tehnologija, mogao bi otvoriti vrata širokom spektru važnih primjena: od dijagnoze i tretmana kroničnih bolesti kroz personaliziranu medicinu, pa do identifikacije patogenih mikroorganizama iz uzoraka tla, vode ili tkiva.