Izbor visokonaponskog udarnog generatora za ispitni laboratorij specijalnih transformatora : specijalistički rad - Papić, Joško (J. Papić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2016)
Ispitivanje udarnim naponima energetskih transformatora provodi se kako bi se utvrdilo mogu li ti transformatori izdržati prenapone u elektroenergetskom sustavu. S tom svrhom, međunarodna norma IEC 60076-3 propisuje ispitivanja udarnim naponima koja se kao rutinska, tipska ili specijalna provode na transformatorima u ispitnim laboratorijima. Stoga, ispitni laboratoriji moraju biti opremljeni udarnim generatorima i pripadajućom opremom kojom se mogu proizvesti i mjeriti zahtijevani udarni naponi prema navedenoj normi. U Končar D&ST-u postoje dva udarna generatora kojima se prvenstveno ispituju srednji energetski transformatori, no u planu je i nabava novog udarnog generatora koji bi bio smješten u ispitnom laboratoriju specijalnih transformatora. Taj udarni generator bi se koristio ne samo za ispitivanje specijalnih, već i za ispitivanje distributivnih transformatora. Kako bi se olakšala nabava s tehničke strane, izrađen je model stvarnog udarnog generatora u računalnom programu ATP-EMTP kojime će se moći provjeriti mogućnosti novog udarnog generatora, ali i koji će, u budućnosti, olakšati ispitivanje udarnim naponima. Ključne riječi prenapon, atmosferski i sklopni udarni napon, visokonaponski udarni generator, naponsko djelilo, mjerni shunt, digitalni uređaj za analizu impulsa, računalni program ATP-EMTP