Regulacija napona mrežnog energetskog transformatora pomoću pobudnog transformatora : specijalistički rad - Peršinec, Igor; Štih, Željko (Zagreb : I. Peršinec ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2016)
Regulacija napona mrežnog energetskog transformatora pod opterećenjem izvodi se ili spajanjem regulacijskog namota glavnom namotu ili korištenjem pobudnog transformatora. U radu je opisan princip regulacije napona mrežnog transformatora korištenjem pobudnog transformatora. Navedeno je kada je nužno, a kada je korisno zbog ekonomske isplativosti koristiti regulaciju s pobudnim transformatorom. Na primjeru proizvedenog mrežnog transformatora s pobudnim transformatorom u tvrtki Končar Energetski transformatori prikazana je prednost korištenja regulacije napona pomoću pobudnog transformatora na temelju ekonomske analize isplativosti takvog rješenja.
Ključne riječi: regulacija mrežnog transformatora, pobudni transformator
In thesis is described how does regulation of network transformer in arrangement with booster transformer works. It is described when is necessary and when is suitable, because of economical reasons, to use arrangement with booster transformer. In example of produced network transformer in arrangement with booster transformer at the company Končar Power Transformers are given advantages of using voltage regulation with this type of regulation.
Keywords: regulation transformers, booster transformer
Bibliografija str. 41.