Sigurnosna analiza beskontaktnih sustava plaćanja : specijalistički rad - Musić, Iva (I. Musić, Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2017)
Beskontaktni sustavi plaćanja kao sredstvo plaćanja koriste bankovne kartice s magnetnom trakom, čip kartice, ali i privjeske za ključeve, naljepnice i pametne mobitele. Tehnologija koja omogućava beskontaktno plaćanje je komunikacija bliskog polja (NFC). Za unapređenje sigurnosti plaćanja, pri plaćanju čip karticom ili pametnim mobitelom, koristi se EMV standard koji se koristi i pri kontaktnom plaćanju. EMV koristi napredne metode provjere vlasnika kartice, autentikaciju podataka, te kriptografiju za sigurnije transakcije. Za plaćanje pomoću pametnog telefona koriste se dva osnovna pristupa: sigurni element, te emulacija kartice. Pristup pomoću sigurnog elementa koristi čip poput onoga platne EMV kartice, dok se plaćanje pomoću emulacije kartice može koristiti na neizmjenjenim pametnim telefonima, ali je manje siguran od pristupa sa sigurnim elementom. Za smanjenje utjecaja prijevare uvodi se tokenizacija. Tokenizacija je proces zamjene osjetljivih podataka s tokenom s ograničenom mogućnosti upotrebe. -