Povećanje sigurnosti elektroničkog poslovanja uporabom specijaliziranih hardverskih uređaja : specijalistički rad - Oreški, Tomislav; Vrdoljak, Boris (Zagreb : T. Oreški ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2017)
Cilj specijalističkog rada je upozoriti na prijetnje sa kojima se možemo susresti u elektroničkom poslovanju te opisivanje načina kako možemo povećati sigurnost elektroničkog poslovanja koristeći specijalizirane SOA hardverske uređaje za obradu XML datoteka. Specijalistički rad sastoji se od teorijskog i praktičnog dijela. Teoretski dio objašnjava osnove specijaliziranih hardverskih uređaja, opisuje razliku između softverskih i hardverskih uređaja. Predstavljeni su hardverski uređaji koji postoje na tržištu, napravljena je komparativna analiza dva trenutno najpopularnija uređaja (Layer 7 Secure Span i IBM DataPower) i opisane su najčešće prijetnje u elektroničkom poslovanju. Praktični dio opisuje konkretni primjer zaštite web servisa i opisuje najbolje prakse za konfiguraciju od prethodno opisanih prijetnji na DataPower uređaju. Na kraju rada donesen je zaključak o primjeni i preporuci za korištenje specijaliziranih SOA hardverskih uređaja u elektroničkom poslovanju.
Ključne riječi: elektroničko poslovanje, sigurnost, SOA hardverski uređaji, XML prijetnje.
The goal of this specialist's thesis work is to draw attention to the threat with which we can meet in the electronic business and describe ways that we can increase the security of electronic business using specialized SOA hardware devices for processing XML files. The thesis consists of theoretical and practical parts. The theoretical part explains the basics of specialized hardware devices, describes the difference between software and hardware devices. Hardware devices that exist in the market are descibed, comparative analysis of the two currently most popular devices is made (Layer 7 Secure Span i IBM DataPower) and the most common threats in electronic business are described. The practical part describes the concrete example of the protection of Web services and describes the best practices for the configuration of the previously described threats on the DataPower device. At the end of this thesis work the conclusion was made about implementation and recommendation for use of specialized hardware devices SOA in electronic business.
Keywords: electronic business, security, SOA hardware appliances, XML threats.
Bibliografija str. 52-53.