Otkrivanje moguće zlouporabe u informacijskim sustavima temeljeno na odstupanjima u vremenskim grafovima : doktorski rad - Orel, Ognjen (O. Orel ;Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2017)
SAŽETAK: Informacijski sustavi često sadrže vrijedne podatke i procese koje je moguće zlouporabiti na različite načine. U višekorisničkom sustavu u kojem korisnici mogu imati različite uloge, putem kojih su im dodijeljene različite ovlasti, moguće su složene zlouporabe pri kojima nitko od korisnika ne prekoračuje svoje ovlasti. Ipak, zajedničkim djelovanjem koje je organizirano izvan sustava mogu prouzročiti štetu i steći direktnu ili indirektnu korist. Ovakav oblik unutarnjih prijetnji sustavima, u kojima organizirano sudjeluje veći broj autoriziranih korisnika, a koji ne prekoračuju dodijeljene im ovlasti, uglavnom nije dovoljno istražen. Većina istraživanja se bavi identifikacijom individualnih unutarnjih prijetnji, dok se oni koji promatraju višekorisničke prijetnje uglavnom odnose na pronalazak poznatih uzoraka zlouporaba sustava. U ovom radu je predložena općenita metoda za pronalazak mogućih zlouporaba sustava neovisno o semantici podataka i poznavanju poslovnih procesa sustava. Metoda se temelji na postojanju snimljenog traga (povijesti podataka) relacijske baze podataka informacijskog sustava. Predloženi su algoritmi za konverziju relacijskih podataka u grafove, za konverziju snimljenog traga relacijske baze podataka u potpuno vremenski određeni graf, za pronalazak čestih podgrafova tog grafa te za pronalazak manjih odstupanja od tih čestih podgrafova. Česti podgrafovi ovog vremenskog grafa predstavljaju uzorke višekorisničkih ponašanja, a manja odstupanja od tih podgrafova koja ponavlja ista skupina korisnika predstavljaju moguće složene zlouporabe sustava koje je potrebno dodatno istražiti. Temeljem implementacije i testiranja ocijenjeno je da predložena metoda prepoznaje moguće zlouporabe sustava. Predloženi model potpuno vremenski određenog grafa i algoritmi za konverziju relacijskih i vremenskih relacijskih podataka u grafove, pronalazak čestih vremenskih podgrafova i usporedbu vremenskih grafova su iskoristivi za opću namjenu. -