Proširenje područja rada sustava nadopune satelitske navigacije lokalno prilagođenim modelom ionosfere : doktorski rad - Vuković, Josip (J. Vuković ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2017)
lobalni sustavi za satelitsku navigaciju GNSS (eng. Global Navigation Satellite System) temelj su mnogih tehničkih sustava današnjice. Izvor najveće pogreške u GNSS-u je ionosfera, u kojoj zbog refrakcije dolazi do smanjenja brzine širenja elektromagnetskih valova između satelita i prijamnika. Europskim sustavom nadopune EGNOS (eng. European Geostationary Navigation Overlay Service) nadzire se cjelovitost rada globalnog sustava za pozicioniranje GPS (eng. Global Positioning System) te se procjenjuje stanje ionosfere iznad Europe. Te podatke, osim korisnika iz područja zrakoplovstva, upotrebljavaju i korisnici otvorene usluge EGNOS-a. U ovom doktorskom radu karakterizirana je EGNOS-ova pogreška procjene ionosfere nad srednjim geografskim širinama na području Europe u vrijeme različitih stanja ionosfere, uzrokovanih geomagnetskom aktivnošću, Sunčevom aktivnošću, godišnjim dobima i dobima dana. Globalni model ionosfere NeQuick 2 prilagođen je referentnim podacima o ukupnom sadržaju elektrona u ionosferi na promatranom području. Karakterizirana je točnost takvog lokalno prilagođenog modela s povećanjem udaljenosti od mjesta lokalne prilagodbe te su određeni radijusi u kojima pogreška modela odgovara pogrešci EGNOS-a. Uspoređeno je više inačica lokalno prilagođenog modela ionosfere NeQuick 2 te je predložena metoda proširenja geografskog područja rada otvorene usluge sustava EGNOS lokalno prilagođenim modelom ionosfere. Vrednovanjem točnosti određivanja položaja dobivenog korištenjem razvijene metode potvrđena je njena djelotvornost. Ključne riječi: GNSS, ionosfera, EGNOS, NeQuick~2, modeliranje ionosfere, lokalna prilagodba, svemirsko vrijeme