Proširenje područja rada sustava nadopune satelitske navigacije lokalno prilagođenim modelom ionosfere : doktorski rad - Vuković, Josip; Kos, Tomislav (Zagreb . J. Vuković ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2017)
lobalni sustavi za satelitsku navigaciju GNSS (eng. Global Navigation Satellite System) temelj su mnogih tehničkih sustava današnjice. Izvor najveće pogreške u GNSS-u je ionosfera, u kojoj zbog refrakcije dolazi do smanjenja brzine širenja elektromagnetskih valova između satelita i prijamnika. Europskim sustavom nadopune EGNOS (eng. European Geostationary Navigation Overlay Service) nadzire se cjelovitost rada globalnog sustava za pozicioniranje GPS (eng. Global Positioning System) te se procjenjuje stanje ionosfere iznad Europe. Te podatke, osim korisnika iz područja zrakoplovstva, upotrebljavaju i korisnici otvorene usluge EGNOS-a. U ovom doktorskom radu karakterizirana je EGNOS-ova pogreška procjene ionosfere nad srednjim geografskim širinama na području Europe u vrijeme različitih stanja ionosfere, uzrokovanih geomagnetskom aktivnošću, Sunčevom aktivnošću, godišnjim dobima i dobima dana. Globalni model ionosfere NeQuick 2 prilagođen je referentnim podacima o ukupnom sadržaju elektrona u ionosferi na promatranom području. Karakterizirana je točnost takvog lokalno prilagođenog modela s povećanjem udaljenosti od mjesta lokalne prilagodbe te su određeni radijusi u kojima pogreška modela odgovara pogrešci EGNOS-a. Uspoređeno je više inačica lokalno prilagođenog modela ionosfere NeQuick 2 te je predložena metoda proširenja geografskog područja rada otvorene usluge sustava EGNOS lokalno prilagođenim modelom ionosfere. Vrednovanjem točnosti određivanja položaja dobivenog korištenjem razvijene metode potvrđena je njena djelotvornost.
Ključne riječi: GNSS, ionosfera, EGNOS, NeQuick~2, modeliranje ionosfere, lokalna prilagodba, svemirsko vrijeme
The ionosphere causes the biggest error in global navigation satellite systems as the refraction prolongs the propagation time of an electromagnetic wave travelling from a satellite to a receiver. European Geostationary Navigation Overlay Service (EGNOS) monitors the Global Positioning System's (GPS) integrity and estimates the ionospheric conditions over Europe. Those data are primarily intended for use in aviation, but EGNOS Open Service users also benefit of such data. In this doctoral thesis the EGNOS middle latitude ionospheric correction error was characterized in different ionospheric conditions, caused by solar activity, geomagnetic activity, seasons and time of day. The global ionospheric model NeQuick 2 was adapted by referent total electron content data from the observed area. The accuracy of such locally adapted ionospheric model and its decrease with distance from the local adaptation point were evaluated. Radii in which the model performance was comparable to that of EGNOS were determined. Different versions of locally adapted NeQuick 2 model were compared and a method for extension of the EGNOS Open Service operating area with locally adapted ionospheric model was proposed. The validation of positioning accuracy achieved using the proposed method confirmed the efficiency of the method.
Keywords: GNSS, ionosphere, EGNOS, NeQuick~2, ionospheric modeling, local adaptation, space weather
Bibliografija str. 96-103.