Optimiranje konfiguracije informacijskoga sustava u oblaku sukladno sporazumu o razini usluge : doktorski rad - Tanković, Nikola (N. Tanković ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2017)
Organizacije sve više ovise o kvaliteti informacijskih sustava kao okosnici stabilnog poslovanja. Za razliku od zatvorenih sustava koje koristi unaprijed određeni broj korisnika, informacijski sustavi okrenuti vanjskom poslovanju moraju biti skalabilni i otporni na promjene u radnom opterećenju. Zbog osjetljivosti i na najmanje ispade, garancija kvalitete usluge pojedinog sustava ostvarena je strogim sporazumima o razini usluge. U ostvarenju takvih sustava, infrastruktura računarstva u oblaku pruža dinamičan zakup sklopovlja razmjeran trenutnom radnom opterećenju te ostvaruje elastičnost usluge. Ova disertacija predstavlja model arhitekture informacijskoga sustava koji odlikuje mogućnost rekonfiguracije u sklopu prilagodbe promjenjivom radnom opterećenju te mogućnost optimiranja njegove konfiguracije. Cilj optimiranja je ostvarivanje željene kvalitete usluge definirane sporazumom uz minimalni trošak zakupa infrastrukture u oblaku. Za ocjenu atributa kvalitete pojedinih konfiguracija predložena je metoda koja omogućuje automatsku konfiguraciju sustava, simuliranje promjenjivog radnog opterećenja te analizu prikupljenih podataka. Kako prostor konfiguracija pojedinog sustava naglo raste zavisno broju komponenti, za efikasno pretraživanje i određivanja optimalnih kandidata predlaže se genetski algoritam koji koristi metodu simulacije u određivanju atributa kvalitete. Predloženi simulacijski model zasnovan je na mreži redova čekanja. Zbog elastičnosti modelirane aplikacije predlaže se simulator koji raspolaže mogućnošću prilagodbe modela sustava tijekom izvođenja. Naposljetku, predložen je model razvojne okoline ElaClo, skraćeno od Elastic Cloud, koja provodi optimizaciju koristeći računalni oblak. Realiziran je prototip okoline ElaClo kako bi se provela validacija optimiranja aplikacije iz domene maloprodaje koju svakodnevno koristi nekoliko tisuća korisnika. Validacija simulacijskog modela provedena je na podacima prikupljenim tijekom provedbe 40 uzastopnih optimizacija gdje se pomoću neparametrijskih statističkih testova pokazalo da su ostvarene zadane pretpostavke o preciznosti i efikasnosti postupka. Predstavljena automatska optimizacija konfiguracije omogućuje davatelju usluge značajnu vremensku uštedu u ostvarenju optimalne konfiguracije te informirano odlučivanje prilikom oblikovanja sporazuma o razini usluge u skladu s očekivanim troškovima izvođenja u oblaku. Ključne riječi: dinamička rekonfiguracija informacijskoga sustava, elastičnost, računarstvo u oblaku, optimiranje konfiguracije informacijskoga sustava, sporazum o razini usluge