Unapređenje procesa poslovnoga odlučivanja primjenom analitičkoga modela transformatora u softveru za planiranje resursa : doktorski rad - Nađ, Josip (J. Nađ, Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2017)
U radu je objašnjena postojeća potreba za dodatnom pomoći menadžerima u proizvodnim poduzećima pri procesu donošenja odluka. Prikazana je mogućnost korištenja poslovnog softvera za planiranje resursa u do sada nekorištene svrhe: • izrada specifičnih tehničkih proračuna (vektorski dijagram transformatora, statičke karakteristike asinkronih strojeva, izračun osnovnih dimenzija transformatora) • integracija rezultata tehničkih proračuna s tipičnim poslovnim analizama (analiza potreba za materijalima, planiranje proizvodnih kapaciteta, izračun proizvodne cijene). Izrađen je model u poslovnom softveru koji sadrži sljedeće elemente: • izračun parametara nadomjesne sheme transformatora i asinkronih strojeva na osnovu rezultata mjerenja • izračun elemenata vektorskog dijagrama transformatora na osnovu poznatih parametara nadomjesne sheme • izračun osnovnih dimenzija transformatora na osnovu postavljenih specifikacija i iskustvenih parametara • izračun statičkih karakteristika asinkronih strojeva na osnovu poznatih parametara nadomjesne sheme • integracija rezultata izračuna dimenzija transforatora u listu materijala radi definiranja potrebne količine osnovnih materijala • integracija rezultata izračuna dimenzija transformatora u listu operacija radi definiranja potrebnih proizvodnih vremena glavnih aktivnosti • integracija prethodnih rezultata u standardni poslovni proces za izračun proizvodne cijene transformatora • integracija prethodnih rezultata u standardni poslovni proces za planiranje materijalnih potreba • integracija prethodnih rezultata u standardni poslovni proces za planiranje proizvodnih kapaciteta Na kraju rada je predstavljen način moguće projektne implementacije modela. Ključne riječi: transformatori, električki strojevi, ERP, analitički model, izračun dimenzija, planiranje kapaciteta, izračun cijene.