Model navigacijskoga sučelja za osobe s osjetilnim oštećenjima : doktorski rad - Virkes, Davor (D. Virkes, Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2017)
Navigacija osoba je sposobnost pojedinaca da se samostalno i smisleno kreću u svojem okolišu, a podrazumijeva primjenu vještina i korištenje pomagala. Osobe s osjetilnim problemima imaju izražene probleme u navigaciji, a pomagala im treba prilagoditi. Obzirom na osjetilne nedostatke, sučelja treba prilagoditi na način optimalan za funkcionalna osjetila i kognitivni sustav osobe. Svladavanje tehnologije je važan prvi korak, nakon kojeg slijedi korištenje karata i prepoznavanje znakova u okolišu. Prilike za poboljšanje sposobnosti samostalnog kretanja su u podupiranju nedostatne integracije smjera i udaljenosti korištenjem GNSS ili inercijskim navigacijskim pomagalima. U radnji su detaljno analizirani brojni kognitivni modeli ponašanja ljudi u navigaciji, koji uglavnom počivaju na konceptima kognitivnih mapa i radne memorije. Provedena je anketa samoprocjene osjećaja smjera prema SBSOD (Santa Barbara Sense of Direction Scale) metodologiji videćih i slijepih sudionika i rezultati su statistički obrađeni. Razmotrena su osjetila čovjeka i ustanovljena vremenska i funkcionalna ograničenja bitna u navigaciji. Autor je razvio model bazilarne membrane, kojim se bitne značajke pužnice modeliraju na jednostavan način, promjenom triju parametara. Multimodalni sadržaji ističu se prednostima u ljudskoj spoznaji, iz čega slijedi da sučelja navigacijskih pomagala moraju biti multimodalna. Govor je multimodalno sučelje kojim se prenose kompleksne informacije. Ustanovljen je temeljni period jedinice govora koja daje najbolju razumljivost govora, ali i sinkronizaciju s ostalim modalitetima. Autor za komunikaciju navigacijskog pomagala prema korisniku predlaže korištenje reduciranog rječnika, koji je sadržan u radnji. Za evaluaciju tranzicija u korištenju osjetila predložen je model temeljen na Markovljevim lancima. Na kraju se navode sugestije kako koncipirati dobro navigacijsko pomagalo na temelju potreba slijepog korisnika. Ključne riječi: navigacija, mobilitet, pomagala, kognitivni model, SBSOD, pužnica, model bazilarne membrane, govor, jezik, Markovljevi lanci.