Model navigacijskoga sučelja za osobe s osjetilnim oštećenjima : doktorski rad - Virkes, Davor; Kos, Tomislav (Zagreb : D. Virkes, Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2017)
Navigacija osoba je sposobnost pojedinaca da se samostalno i smisleno kreću u svojem okolišu, a podrazumijeva primjenu vještina i korištenje pomagala. Osobe s osjetilnim problemima imaju izražene probleme u navigaciji, a pomagala im treba prilagoditi. Obzirom na osjetilne nedostatke, sučelja treba prilagoditi na način optimalan za funkcionalna osjetila i kognitivni sustav osobe. Svladavanje tehnologije je važan prvi korak, nakon kojeg slijedi korištenje karata i prepoznavanje znakova u okolišu.
Prilike za poboljšanje sposobnosti samostalnog kretanja su u podupiranju nedostatne integracije smjera i udaljenosti korištenjem GNSS ili inercijskim navigacijskim pomagalima.
U radnji su detaljno analizirani brojni kognitivni modeli ponašanja ljudi u navigaciji, koji uglavnom počivaju na konceptima kognitivnih mapa i radne memorije.
Provedena je anketa samoprocjene osjećaja smjera prema SBSOD (Santa Barbara Sense of Direction Scale) metodologiji videćih i slijepih sudionika i rezultati su statistički obrađeni.
Razmotrena su osjetila čovjeka i ustanovljena vremenska i funkcionalna ograničenja bitna u navigaciji.
Autor je razvio model bazilarne membrane, kojim se bitne značajke pužnice modeliraju na jednostavan način, promjenom triju parametara.
Multimodalni sadržaji ističu se prednostima u ljudskoj spoznaji, iz čega slijedi da sučelja navigacijskih pomagala moraju biti multimodalna. Govor je multimodalno sučelje kojim se prenose kompleksne informacije. Ustanovljen je temeljni period jedinice govora koja daje najbolju razumljivost govora, ali i sinkronizaciju s ostalim modalitetima.
Autor za komunikaciju navigacijskog pomagala prema korisniku predlaže korištenje reduciranog rječnika, koji je sadržan u radnji.
Za evaluaciju tranzicija u korištenju osjetila predložen je model temeljen na Markovljevim lancima.
Na kraju se navode sugestije kako koncipirati dobro navigacijsko pomagalo na temelju potreba slijepog korisnika.
Ključne riječi: navigacija, mobilitet, pomagala, kognitivni model, SBSOD, pužnica, model bazilarne membrane, govor, jezik, Markovljevi lanci.
Navigation of persons is the ability of individuals to move about their environment autonomously and meaningfully. It encompasses application of skills and using navigation aids. People with sensory deficiencies have noticeable problems in navigation, and the aids for their use must be adapted. The adaptation of the aids’ interfaces must be done with consideration to optimally cover for the person’s functioning senses, and cognitive ability. Learning to cope with technology is the most important first step, followed by learning to use maps and signs in the surroundings.
GNSS or inertial navigation aids provide the best opportunities to improve the inadequate integration of direction and distance spatial abilities, thus aiding independent mobility.
Several cognitive models are discussed in this thesis, mostly based on concepts of cognitive maps, and working memory theory.
A self-assessment research was conducted among the blind and the sighted participants according to SBSOD methodology (Santa Barbara Sense of Direction Scale), followed by statistical analysis.
Human senses constraints, functional and time related, are established in relationship with navigation.
The author has developed a model of a basilar membrane with simple tuning of three parameters. The model simulates essential features of the basilar membrane in a simple way.
Multimodal contents advantages are renowned by the understanding of human cognition, which indicate that navigation aids must be multimodal. Speech is a multimodal interface that conveys complex information. The basic period of the speech unit has been established that gives the best speech intelligibility and synchronization with other senses’ modalities.
For communication from navigation aid towards the user the author's proposes using a dedicated reduced Croatian language dictionary, which is contained in this thesis.
The author's contribution is a model for evaluation of transitions in the usage of senses based on Markov chains.
Finally, suggestions are made howto design a good navigation aid based on the needs of the blind users.
Keywords: navigation, mobility, aids, cognitive model, SBSOD, cochlea, basilar membrane model, speech, language, Markov chains.
Bibliografija str. 151-175.