Projektiranje pružne telefonije putem svjetlovodnih kabela : specijalistički rad - Čivrag, Krešimir (K. Čivrag, Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2017)
Nabava, ugradnja i održavanje bakrenih kabela je mnogostruko skuplje od nabave, ugradnje i održavanja optičkih kabela, što nas je navelo da razmislimo o izvedbi pružne telefonije putem optičkih kabela. Pružna telefonija izvela bi se u topologiji svjetlovodnih prstena u međukolodvorskim razmacima (po jedan svjetlovodni prsten između dva susjedna kolodvora) primjenom VoIP telefonije uz upotrebu mrežnih uređaja (prospojnika i usmjernika) i IP telefona. Topologija svjetlovodnog prstena omogućuje da se u slučaju prekida svjetlovodnog kabela na bilo kojem mjestu zadrži potpuna funkcionalnost mreže, a u slučaju kvara nekog mrežnog uređaja u čvoru gubi se samo podatkovni promet (a time i telefonski razgovori) koje taj čvor generira ili koji su namijenjeni tom čvoru, dok se kod postojeće pružne telefonije ne može komunicirati sa svim objektima/telefonima koji su iza mjesta prekida kabela. Ovakav način izvedbe pružne telefonije pruža dodatnu mogućnost da se na svakom mjestu gdje postoji mrežni uređaj (APB i ŽCP kućice) ugradnjom senzora prate parametri koji su važni za sigurno odvijanje željezničkog prometa (ulaz osoba u kućicu, kretanje osoba oko kućice, pojava dima u kućici, porast temperature u kućici, mikroklimatski uvjeti unutar i izvan kućice, ispad napajanja po PEK kabelu, stanje baterija - preostalo vrijeme napajanja koje baterije mogu pružiti, povijest svih događaja, ...), te da u slučaju bilo kakve anomalije daljinski alarmiraju nadležne službe u HŽ INFRASTRUKTURI (dispečer, prometnik u kolodvoru, djelatnici održavanja, …).