Predviđanje interesa korisnika za informacijske usluge semantički svjesnim modelom : doktorski rad - Vrdoljak, Luka (L. Vrdoljak, Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2017)
Uzimajući u obzir neprestani rast konkurencije, uvođenje novih tehnologija te nove usluge koje se zasnivaju na njima, davatelji usluga moraju uvesti mehanizme za kvalitetno predviđanje koje postaje temelj pravovremenom uočavanju novih prilika na tržištu, prepoznavanju potencijalnih pogrešaka, planiranju resursa te u konačnici financijskom planiranju. Modeli rasta su jedna od najčešće korištenih metoda predviđanja na području informacijskih usluga. Međutim, korištenje isključivo modela rasta ima određene nedostatke kao što su ograničena preciznost te kašnjenje zbog potrebe za uzorkom povijesnih podataka u svrhu izračuna parametara. U disertaciji je predstavljen nov pristup u predviđanju rasta interesa korisnika informacijskih usluga zasnovan na poznatim modelima rasta te semantičkom rasuđivanju kojim se umanjuju navedeni nedostaci postojećih modela rasta. Novi pristup zasniva se na tri koraka. Prvi korak je definicija profila informacijske usluge sastavljenog od semantičkog opisa, koji omogućava automatiziranu usporedbu usluga i modela rasta koji opisuje interes korisnika za uslugu. Drugi korak je predviđanje interesa korisnika za informacijske usluge zasnovano na usporedbi nove s postojećim uslugama primjenom semantički-svjesnog modela. Treći korak je evaluacija predloženog pristupa za predviđanje interesa korisnika za informacijske usluge na studijskom primjeru YouTube videoisječaka. Rezultat evaluacije napravljene pomoću implementiranog radnog okvira za predviđanje na studijskom uzorku predstavljen je kroz mjere odstupanja predviđenih vrijednosti od stvarnih, te kroz analizu utjecaja pojedinih parametara algoritma za predviđanje interesa na preciznost predviđanja, odnosno na mjere odstupanja. Ključne riječi: predviđanje, modeli rasta, informacijske usluge, semantičko rasuđivanje, YouTube videoisječci