Upravljanje potražnjom u mikromreži s naglaskom na naprednom korištenju električnih vozila za spremanje energije : doktorski rad - Mesarić, Petra (P. Mesarić, Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2017)
Elektroenergetski sustav prolazi kroz sve veće promjene potaknute distribuiranim izvorima energije te električnim vozilima. Prodorom ICT tehnologija, pred mrežom se postavlja zahtjev za dvosmjernim tokom energije i informacija. Stohastička priroda obnovljivih izvora energije, zahtjeva osiguranje sustava za spremanje energije. Kako električna vozila već sadrže spremnike energije, omogućit će se pružanje pomoćnih usluga elektroenergetskom sustavu. Cilj istraživanja je razvoj optimizacijskog modela mikromreže temeljenog na integraciji obnovljivih izvora energije, električnih vozila kao potencijalnih spremnika energija i upravljanja potrošnjom kako bi se ovisnost o elektroenergetskom sustavu smanjila. Kvantitativne i kvalitativne metode anketiranja, odnosno metoda anketnog upitnika i metoda fokus grupa, koriste se za postavljanje profila (klaster) budućih potrošača, analiziranje njihovih navika vezanih uz potrošnju u kućanstvu, mobilnost, principa održivog razvoja te voljnosti da postanu aktivni potrošači. Algoritmi sustava upravljanja potražnjom temelje se na tehnici cjelobrojnog linearnog programiranja (eng. integer linear programing) i teoriji igara (eng. game theory). Optimizacija modela se provodi u programskom paketu GAMS. S obzirom na empirijske rezultate anketnog upitnika, može se zaključiti kako socio-ekonomski čimbenici ne utječu na ponašanje potrošača na tržištu električnom energijom, dok financijski poticaji imaju pozitivni učinak na ponašanje potrošača. Istraživanje metodom fokus grupa pokazalo je kako su sudionici pozitivno reagirali na predstavljene tehnologije naprede mreže. Većina ispitanika pristala bi na korištenje sustava automatizacije kućanskih trošila, no za upotrebu tehnologija napredne mreže, potrošače je potrebno educirati te omogućiti jednostavno korištenje. U radu je predložena kategorizacija trošila na nepomična trošila, trošila s pomakom snage i trošila s vremenskim pomakom. Optimizacijskim pristupom kategorizaciji trošila u kućanstvu, u odnosu na bazni model A, ovisnost o električnoj mreži je manja za model B 2,4 puta, za model C 2,5 puta, a za model D 4,8 puta. Energija proizvedena u mikromreži, u modelu A ima najveći udio od 75 % šalje se u mrežu, za razliku od modela B gdje je to manje za 3 %, modela C 2 %, a modela D 10 %. Iz ovoga slijedi da se u modelu D iskorištava 15 % više energije proizvedene u mikromreži. Tijekom noćnih perioda, električna vozila sudjeluju u izmjeni energije s mrežom i u iznosu od 10 % proizvodnje u mikromreži. U modelu A ovisnost je gotovo 50 % instalirane snage, u modelu B ovisnost o mreži iznosi gotovo 32 % instalirane snage. U modelu C i D, ovisnost o mreži ne prelazi 9 % instalirane snage. Modeli C i D smanjuju ovisnost o mreži s obzirom na model B za 3,7 puta, dok za model A to iznosi 5,8 puta. Ključne riječi: napredna mreža, električna vozila, protrošači, kategorizacija trošila