Model sustava za gospodarenje energijom u zgradarstvu zasnovan na kontekstualnim parametrima : doktorski rad - Sučić, Boris (B. Sučić, Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2017)
Energetska učinkovitost u zgradarstvu zauzima posebno mjesto te je u Europi prepoznata kao ključno područje za ispunjavanje zadanih ciljeva klimatske i energetske politike. Sustavna i temeljita usporedba različitih strategija energetske sanacije postojećega stambenog fonda najvažniji je element transformacije prema niskougljičnom društvu. Iako su u realnom svijetu zgrade sve automatiziranije, prikupljeni podaci služe samo za kontrolu točno određenih procesa, što iz perspektive energetske učinkovitosti nipošto ne zadovoljava. U ovom je radu predložena referentna arhitektura sustava za gospodarenje energijom u zgradarstvu koja uključuje model za analizu trenutačne i projekciju buduće potrošnje energije i vode na temelju energetskih troškovnih centara i kontekstualnih parametara. Uključivanje kontekstualnih parametara u sustave za gospodarenje energijom u zgradarstvu novi je razvojni trend i nužan uvjet za kontinuiranu evaluaciju projekata energetske učinkovitosti u različitim objektima putem definiranih specifičnih pokazatelja potrošnje energije i vode. Tijekom je istraživanja posebna pozornost posvećena definiranju ključnih dinamičkih pokazatelja potrošnje s potencijalom za učinkovitu potporu kratkoročnom odlučivanju, ali i primjerenu informiranju krajnjih korisnika o potrošnji energije. U radu je predložen dinamički pokazatelj potrošnje koji se naziva stupanj učinkovitosti korištenja zgrade – SUK. Također, da bi se prednosti i nedostaci različitih strategija energetske sanacije zgrada mogli sustavno vrednovati, u referentnu je arhitekturu modela sustava za gospodarenje energijom uvrštena i objektivna metoda koja omogućuje višekriterijske analize te u obzir uzima energetske, ekonomske, ekološke i sociološke aspekte primjene različitih mjera energetske učinkovitosti. Za razliku od klasičnih energetskih ili ekonomskih analiza, višekriterijske analize omogućuju objektivnu ocjenu pozitivnih, ali i negativnih utjecaja izabranih kriterija na isplativost ulaganja u energetsku učinkovitost u području zgradarstva. Predloženi modeli i metode provjereni su u analizama više stvarnih stanja iz zgradarstva, tj. testirani su na objektima iz znanstvenoistraživačkog, obrazovnog te stambenog sektora. Ključne riječi: energetska učinkovitost, sustav za gospodarenje energijom, pokazatelji potrošnje, kontekstualni parametri, energetski troškovni centri, energetski menadžer, zgradarstvo, višekriterijska analiza