Metoda predviđanja interferencije između javne pokretne mreže i digitalne zemaljske televizije u području digitalne dividende : doktorski rad - Teković, Alberto (A. Teković, Fakultet elektrotehnike i eračunarstva, 2017)
Odluka sa svjetske radijske konferencije 2007. godine da se frekvencijsko područje digitalne dividende dodijeli sustavima mobilnih komunikacija LTE dovela je do niza intersustavnih interferencijskih scenarija. Provedenim istraživanjem utvrđeno je kako je scenarij u kojem signal sustava LTE degradira kvalitetu usluge u sustavu DVB-T značajan, dominantan i permanentan. Prvi je znanstveni doprinos u domeni modeliranja ponašanja digitalne zemaljske televizije u interakciji s javnom pokretnom mrežom. Drugi je znanstveni doprinos u domeni oblikovanje i definiranje postupka za određivanje zaštitnih odnosa između sustava LTE i sustava DVB-T utemeljenih na subjektivnoj procjeni degradacije slike. U ovom je radu istraživanje napravljeno na stvarnim sustavima, što je omogućilo detekciju ranije nezabilježenih efekata, kao što su ovisnost nastanka smetnje o prometnom opterećenju u sustavu LTE i istraživanje smetnji uz dodatno prisustvo signala sustava GSM. Treći znanstveni doprinos donosi metodologiju za predviđanje vjerojatnosti nastanka smetnji između javne pokretne mreže i digitalne zemaljske televizije utemeljene na definiranim zaštitnim odnosima i topologiji mreže. U radu su predložena tri modela različite razine složenosti, za različite praktične primjene. Istraživanje je zaokruženo preporukom optimiziranih metoda za potiskivanje smetnji izmještanjem antenskog sustava i korištenjem niskopropusnih filtera. Ključne riječi: digitalna dividenda, zaštitni odnos, zaštitna udaljenost, susjedno- kanalna interferencija, LTE FDD, DVB-T