Lociranje udara munja na mreži željezničkih pruga : specijalistički rad - Matulić, Igor (I. Matulić, Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2017)
Sustavi za lociranje munja danas su suvremeno sredstvo za praćenje atmosferskih pražnjenja i imaju široku primjenu u mrežama i sustavima koji se prostiru na velikim područjima kao što su elektroenergetske mreže, telekomunikacijske (TK) mreže, mreže RTV odašiljača, mreže produktovoda (naftovoda, plinovoda), obrambene instalacije, meteorološki servisi, sustavi za zaštitu od šumskih požara, prometna infrastruktura i drugo. U ovom radu dan je pregled informacija za nekoliko takvih sustava, kao što su EUCLID, LINET, NLDN, JLDN, te su opisane mjerne metode kojima se lociraju udari munje. Posebno je razmotrena mogućnost korištenja sustava LINET na prugama Republike Hrvatske pri čemu su u poglavlju 5. dani podaci o željezničkim infrastrukturnim podsustavima, podaci o pogonskim događajima na postrojenjima HŽ Infrastrukture za period od 2011 do 2016. godine, te primjena GIS sustava na HŽ Infrastrukturi. Mapiranjem pruga HŽ Infrastrukture te povezivanjem tih podataka sa informacijama o udaru munje dobiva se vrlo upotrebljiv i efikasan alat za prikaz i analizu događaja vezanih uz pojavu atmosferskih pražnjenja, odnosno dobiva se odličan alat koji može obaviti niz preventivnih radnji te tako povećati efikasnost i pouzdanost željezničkog prometa. Zaključno su dane prednosti primjene jednog takvog sustava u procesu nadzora i upravljanja željezničkim podsustavima na prugama Republike Hrvatske u Centrima daljinskog upravljanja (CDU) Rijeka, Vinkovci i Zagreb, te budućim Nadzornim operativnim centrima za informatiku i željezničke infrastrukturne podsustave SS i TK . Ključne riječi: udar munje, sustav za lociranje munja, ukupno atmosfersko pražnjenje, točnost lociranja, gustoća udara munja, senzori za lociranje munja, pogonski događaji na SPEV, GIS sustav, kontaktna mreža, željeznica, elektroenergetski infrastrukturni podsustav.