Zaštita cjelovitosti prijenosnoga elektroenergetskoga sustavas uključenim obnovljivim izvorima energije : doktorski rad - Frlan, Kristijan; Marušić, Ante (Zagreb : K. Frlan ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2017)
Elektroenergetski sustavi izgrađeni su na način da u velikoj mjeri zadovoljavaju načela sigurnosti i pouzdanosti pogona. Zbog ekonomičnosti i praktičnosti nije moguće izgraditi takav sustav koji bi bio otporan na sve događaje i promjene koje se događaju tijekom rada. Pojedini sustavi ili dijelovi sustava konfigurirani su na način da neki događaji mogu uzrokovati veće ili manje narušavanje sigurnosti pogona. Kako bi se dobile informacije o ponašanju sustava tijekom takvih događaja, izrađuju se matematički modeli i provode analize pogona upotrebom programskih alata.
U radu je analiziran pogon dijela prijenosnog sustava koji ima specifičnu konfiguraciju. Na relativno malom geografskom području smješten je veliki broj proizvodnih jedinica te se u određenim situacijama može pojaviti problem evakuacije proizvedene energije. Korištenjem ekvivalenata za nadomještanje vanjske mreže izrađen je reducirani model koji je dovoljan za provedbu traženih analiza. Na reduciranom modelu provedene su analize i određen je postupak za procjenu sigurnosti dijela prijenosnog elektroenergetskog sustava u stvarnom vremenu, u cilju određivanja karakterističnih pogonskih stanja relevantnih za izradu sheme zaštite cjelovitosti prijenosnog elektroenergetskog sustava.
Podaci dobiveni iz provedenih analiza poslužili su kao podloga za izradu sheme cjelovitosti prijenosnog elektroenergetskog sustava. Izrađena je shema naprednog sustava za zaštitu cjelovitosti prijenosnog elektroenergetskog sustava s integriranim obnovljivim izvorima energije, u koju je uključena metodologija za očuvanje visokog stupnja proizvodnje konvencionalnih izvora energije i obnovljivih izvora energije.

Ključne riječi:
sigurnost, stabilnost i pouzdanost pogona, matematički model, analiza pogona elektroenergetskog sustava, shema zaštite cjelovitosti prijenosnog elektroenergetskog sustava
Electric power systems are built in such a way to satisfy the principles of the system’s security and reliability to a high degree. Due to economical and practical reasons it is not possible to build a system which would resist all events and changes that take place during operation. Individual systems or parts of the system are configured in such a way that some events can cause bigger or smaller disturbances of the system's security. In order to obtain information about the system's operation during such events, mathematical models are made and system analyses are carried out by using software tools.
One part of the transmission system, which has a specific configuration, is analysed in this dissertation. A large number of generating units has been placed in a small geographic area and in certain cases the problem of evacuation of generated energy can occur. By using the equivalents for the substitution of the neighbouring network a reduced model is made which would enable required analyses. Analyses have been carried out on this reduced model and the procedure for the estimation of security of one part of the transmission power system in real time has been determined, in order to come up with the typical system operation states relevant for the construction of the system integrity protection scheme.
The data obtained from the analyses served as the base for the construction of the system integrity protection scheme. A more advanced system integrity protection scheme has been made with integrated renewable energy sources, which includes the methodology for preservation of a high degree of generation of conventional and renewable energy sources.

Key words:
safety, system stability and reliability, mathematical model, analysis of one part of the electric power system, system integrity protection scheme
Bibliografija str. 160-162.