Sustav zaštite od gubitaka sinkronizma u prijenosnoj mreži zasnovan na sinkroniziranim mjerenjima : doktorski rad - Ivanković, Igor (I. Ivanković ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2017)
Zaštita prijenosne mreže za poremećaje kutne nestabilnosti danas se temelji na standardnim uređajima relejne zaštite. Opseg poremećaja kutne stabilnosti kreće se u granicama od malih oscilacija radne snage preko srednjih i velikih oscilacija radne snage, a krajnji oblik je gubitak sinkronizma u prijenosnoj mreži. Postojeći uređaji relejne zaštite imaju određena ograničenja kod zaštite prijenosne mreže za poremećaju gubitka sinkronizma. U radu se predlaže izrada nove zaštite od gubitka sinkronizma zasnovane na sinkroniziranim mjerenjima. Sinkronizirana mjerenja prikupljaju se centralno za prijenosnu mrežu u sustavu za širi nadzor prijenosne mreže. Ti podaci koji su vremenski sinkronizirani pogodni su za razvoj novih funkcionalnosti zaštite prijenosne mreže koji se ne mogu realizirati s tradicionalnim relejnim zaštitama. Poremećaj gubitka sinkronizma je specifičan poremećaj te je u tu svrhu razvijen i odgovarajući dinamički matematički model. Taj model je korišten za istraživanje i simuliranje niza scenarija za poremećaj gubitka sinkronizma. Izraditi će se dva modela prijenosne mreže u Matlabu. Osnova za izradu prvog modela je IEEE model s 9 sabirnica. Drugi model je napravljen i razvijen prema hrvatskoj 400 kV mreži, a koji sadrži 6 sabirnica. Oba modela su ispitana i provjerena. Nova zaštita zasniva se na sinkroniziranim podacima, a koji u ovom slučaju sadrže fazore direktnih komponenti napona i struja. Iz te dvije veličine izvest će se ostale veličine za novu zaštitu. Zaštita sadrži grupu sistemskih zaštitnih funkcija i rezervne funkcije zaštite dalekovoda. Osnovne funkcije zaštite zasnivaju se na kutnim veličinama, koje su dobivene kao razlike kuta napona na krajevima dalekovoda. Osim razlike kuta koriste se i kutna brzina i kutna akceleracija. Nova zaštita ima mogućnost ranog prepoznavanja i određene predikcije tijekom nastanka gubitka sinkronizma. Također sprečava se širenje poremećaja kroz prijenosnu mrežu. Nova zaštita je napravljena u Matlabu i ugrađena je u oba modela prijenosne mreže. Ključne riječi zaštita od gubitka sinkronizma, sinkronizirani mjerni podaci, sinkronizirani mjerni uređaj, sustav za širi nadzor prijenosne mreže, matematički dinamički model prijenosne mreže, Matlab, relejna zaštita, zaštita voda