Objektivna mjera kvalitete zamućenih slika zasnovana na percepcijski bitnim značajkama u prostorno-frekvencijskoj domeni : doktorski rad - Gvozden, Goran (G. Gvozden ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2018)
Degradacija slike zamućenjem vrsta je izobličenja slike do koje dolazi tijekom procesa snimanja, obrade ili reprodukcije slike. Usko je vezano s gubitkom oštrine te percipiranom kvalitetom slike. S obzirom da zamućenje može umanjiti sposobnost vizualne percepcije, od praktičnih tehnoloških rješenja, zahtjeva se mogućnost pouzdanog vrednovanja te održavanja kvalitete slike na razini koja neće umanjiti sposobnost obavljanja temeljnih vizualnih funkcija čovjeka ili pak umjetnog, računalnog sustava. Cilj rada je kreiranje objektivne mjere te računalnog modela sposobnog za automatsko određivanje doživljene kvalitete zamućene slike, odnosno vrednovanje njene oštrine, na način koji je konzistentan s percepcijom ljudskog vizualnog sustava. Inspirirana inherentnim ljudskim mehanizmima za obradu vizualne informacije predložena objektivna mjera koristi prostorno-frekvencijsku, upravljivu dekompoziciju slike uz statističko modeliranje lokaliziranih transformacijskih koeficijenata s ciljem ekstrakcije percepcijski bitnih značajki slike kao indikatora stupnja zamućenja. Na temelju provedene analize utvrđeno je da vrijednost percentila razdiobe sortiranih, visokofrekvencijskih koeficijenata predstavlja percepcijski bitnu značajku oštrine slike. Pouzdanost, efikasnost i efektivnost modela verificirana je na sedam javno dostupnih baza slika. Dobiveni rezultati pokazali su vrlo visok stupanj monotonosti, konzistentnosti i točnosti u vrednovanju oštrine slike. Postignut je sljedeći izvorni znanstveni doprinos: metoda za određivanje percepcijski bitnih značajki slike utemeljena na analizi lokaliziranih transformacijskih koeficijenata slike u prostorno-frekvencijskoj domeni te definiranje skupa značajki ključnih za kvantifikaciju promatranog zamućenja, metodologija vrednovanja kvalitete slike degradirane prostorno nepromjenjivim zamućenjem uporabom definiranog skupa značajki i subjektivnih ocjena kvalitete slika, objektivna mjera kvalitete zamućenih slika, koja ne zahtijeva poznavanje originalne slike, zasnovana na predloženoj metodologiji vrednovanja. Ključne riječi: kvaliteta slike, objektivna mjera, vrednovanje kvalitete slike, kontrast, percepcijske značajke, zamućenje, oštrina slike, diskretna wavelet transformacija, statistički parametri.