Optical communication based on wavelength reuse and modulation averaging : doctoral thesis - Šprem, Marko (M. Šprem ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2018)
Optički komunikacijski sustavi s višestrukom uporabom valne duljine su sustavi u kojima se ista valna duljina koristi za prijenos informacije u oba smjera kroz jedno optičko vlakno. U tim sustavima informacija zapisana u amplitudi optičkog signala koji ulazi u primopredajnik, mora biti izbrisana prije nego se signal pojača i re-modulira novom informacijom. Poseban interes mogućnosti dvostruko bolje frekvencijske iskoristivosti arhitektura s višestrukom uporabom valne duljine nalazi se u pasivnim optičkim mrežama s multipleksom po valnim duljinama (WDM-PON). Neka od željenih svojstava takvih sustava su širokopojasnost, transparentnost protokola i pasivni način rada, dok je glavni izazov očuvanje informacije o valnoj duljini nakon brisanja informacije. U ovom radu opisana je prva demonstracija WDM-PON s višestrukom uporabom valne duljine gdje je brisanje informacije izvedeno pasivnim optičkim usrednjavanjem modulacija. U tu svrhu, nekoliko arhitektura primopredajnika je istraženo: pojačanje svjetlosnog signala pomoću frekvencijsko zaključane Fabry-Pérot laserske diode (FP-LD) i svjetlovodnog optičkog pojačala, te re-modulacija putem direktne ili vanjske modulacije. Najbolje performanse demonstrirane su s RSOA arhitekturom s brzinom prijenosa od 1.25 Gbps i duljinom veze do 30 km. Istražene arhitekture su inherentno neovisne o valnoj duljini i mogu se implementirati s bilo kojom intenzitetnom optičkom modulacijom. Istražena su depolarizirajuća svojstva i mogućnost upotrebe koherentnog svjetla sa strukturama za usrednjavanje modulacija. Ključne riječi: multipleksiranje po valnim duljinama, pasivne optičke mreže, Fabry-Pérot laserska dioda, frekvencijsko zaključavanje, temperaturno ugađanje, nekoherentno svjetlo, odnos signal-šum, usrednjavanje modulacija, višestruka uporaba valne duljine