Matematički model cijevnoga hidroagregata za utvrđivanje uzroka njihanja snage : doktorski rad - Brezovec, Miljenko (M. Brezovec; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2018)
Njihanje snage u hidroelektranama i općenito pojave povezane s oscilacijama i vibracijama, su česti pogonski problemi u radu pojedinih agregata. Primjeri istraživanja takvih pojava na cijevnim hidroagregatima s horizontalnim Kaplan turbinama su rijetki. Takvi agregati zbog svoje složene konstrukcije mogu imati različite probleme s oscilacijama i vibracijama, a zbog malog momenta tromosti imaju loša svojstva s aspekta stabilnosti. Pojave njihanja snage na HE Dubrava prisutne su na oba agregata od početka rada elektrane. U slučaju pojave većeg poremećaja kod većih snaga, njihanje snage postaje problematično za rad agregata. Provedena su brojna istraživanja no tumačenja ove pojave se razlikuju. Jedan pristup polazi od poremećaja mehaničkog momenta kao uzroka njihanje snage, dok je prema drugom njihanje snage uzrokovano elektromehaničkom rezonancijom. Analizom velikom broja slučajeva identificirane su pojave njihanja snage, a usporedbom mjerenih i simuliranih rezultata pokazano je da se njihanje snage može interpretirati simulacijama na matematičkom modelu agregata. Može se zaključiti da povremeno njihanje snage nastaje uslijed poremećaja mehaničkog momenta koje uzrokuju hidrauličke pojave u protočnom traktu. Dodatno su istraženi efekti djelovanja dodatnih regulacijskih signala sustava uzbude, no tu su mogućnosti ograničene. S obzirom da se mogućnost pojave njihanja ne može isključiti, definiran je algoritam odlučivanja o potrebnom djelovanju u slučaju intenzivnog njihanja snage ovisno o parametrima poremećaja.