Energetski učinkovito pružanje usluga u sustavu komunikacije stroja sa strojem : doktorski rad - Skočir, Pavle (P. Skočir ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2018)
Sustav komunikacije stroja sa strojem i Internet stvari postaju sveprisutni, sa sve brojnijom primjenom u različitim domenama. Krajnji uređaji u sustavu na koje se spajaju senzori i aktuatori su često napajani baterijama, što olakšava njihovo postavljanje. Energetska učinkovitost je bitan čimbenik u takvom okružju. U ovoj disertaciji je predložen sustav za energetski učinkovito pružanje usluga s glavnom zadaćom raspoređivanja poslova od kojih se sastoje usluge na krajnje uređaje. Sustav predložen u disertaciji je usmjeren korisniku jer omogućuje upravljanje uslugama prema korisničkim potrebama. Time se omogućuje očuvanje energije jer se poslovi ne izvršavaju kad za njih ne postoji interes. Poslovi se raspoređuju na krajnje uređaje uzimajući u obzir vrijeme dostupnosti usluga koje je definirano kao vrijeme u kojem se usluga može izvoditi na barem jednom čvoru u sustavu. Znanstveni doprinos doktorskog rada je sadržan u sljedećem. Definiran je energetski model pružanja usluge u sustavu komunikacije stroja sa strojem, koji se sastoji od poslova opisanih parametrima relevantnim za izvođenje na krajnjim uređajima, proširen parametrom o potrošnji energije. Nadalje, specificirana je metrika za procjenu dostupnosti usluga. Konačno, implementiran je algoritam za raspoređivanje poslova u sustavu komunikacije stroja sa strojem s ciljem produljenja vremena dostupnosti usluga s višim prioritetom pri čemu se uzimaju u obzir raspoloživa energija i potrošnja energije uređaja. Prioritet usluga je uveden da bi korisnici mogli iskazati koje su im usluge značajnije u odnosu na druge.