Korelacija ispada visokonaponskih dalekovoda i atmosferskih pražnjenja : doktorski rad - Franc, Bojan (B. Franc; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2019)
Udari munja jedan su od glavnih uzroka ispada prijenosnih visokonaponskih dalekovoda diljem svijeta. Atmosferski podaci predstavljaju novo znanje u vođenju prijenosnog elektroenergetskog sustava na temelju kojih je moguće ocijeniti utjecaj atmosferskih pražnjenja na rad nadzemne prijenosne mreže. Na temelju analize trenutnih dostignuća u svijetu predložena su ključna područja primjene sustava za lociranje atmosferskih pražnjenja u vođenju elektroenergetskog sustava. U disertaciji detaljno su opisane karakteristike i način rada sustava za lociranje atmosferskih pražnjenja. Navedena je metoda odabira lokacija senzora pri uspostavi sustava te je napravljen proračun parametra efikasnosti detekcije kao ključan ocjenitelj kvalitete. U disertaciji je razvijena metoda za korelaciju ispada visokonaponskih dalekovoda i atmosferskih pražnjenja te su opisane metode i postupci potrebni za njeno učinkovito izvođenje. U studiji slučaja prikazani su rezultati predložene korelacijske metode. Statističkom i prostornom analizom atmosferskih podataka i rezultata korelacijske metode, uz korištenje statističkih metoda regresije i metode strojnog učenja predstavljena je metoda za klasifikaciju nadzemnih prijenosnih vodova po broju ispada uzrokovanih atmosferskim pražnjenjima i određivanje kritičnih dijelova trase s povećanom gustoćom atmosferskih pražnjenja. Znanstveni doprinosi: 1. Algoritam za korelaciju ispada dalekovoda u prijenosnoj elektroenergetskoj mreži s atmosferskim pražnjenjima u proširenom stvarnom vremenu; 2. Metoda za klasifikaciju nadzemnih prijenosnih elektroenergetskih vodova po broju ispada uzrokovanih atmosferskim pražnjenjima i određivanje kritičnih dijelova trase s povećanom gustoćom atmosferskih pražnjenja.