Analiza faktora utjecaja na projektiranje kontaktne mreže željezničkih kolodvora : specijalistički rad - Zelić, Matej (M. Zelić; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2019)
Kontaktna mreža služi za prijenos električne energije od elektrovučne podstanice do elektrovučnog vozila. Postoje razni sustavi elektrifikacije, a u Republici Hrvatskoj u primjeni je sustav elektrifikacije 25 kV 50 Hz. Prema [7], duljina svih izgrađenih željezničkih pruga na svijetu iznosi 1,370,782 km, pri čemu je nešto manje od 335,000 km (<25%) istih elektrificirano. Kontaktna mreža vrlo je složena građevina te se svaki njezin dio mora stručno projektirati, a potom kvalitetno izgraditi i redovito održavati kako bi ista sigurno i pouzdano prenosila električnu energiju do elektrovučnih vozila, jer, u pogledu napajanja elektrovučnih vozila, ona nema rezervu. Kontaktna mreža je u kolodvoru višestruko složeniji sustav nego što je ista na otvorenoj pruzi, jer je kolodvor relativno malo područje na kojem je potrebno uskladiti sve željezničke infrastrukturne podsustave. Osnovni elementi kontaktne mreže su: temelji, nosive konstrukcije, pričvrsnici i konzole vozni vod, obilazni i napojni vod, poprečne veze te oprema za električno rastavljanje i povratni vod i uzemljenje. KLJUČNE RIJEČI: Kontaktna mreža, kolodvor, elektrifikacija, vozni vod, projektiranje, lokacijska dozvola, građevinska dozvola