Sustav za kontrolu i energetski menadžment za CubeSat : završni rad - Tutavac, Jakov (J. Tutavac, 2018)
Sažetak na hrvatskom: CubeSat je vrsta pikosatelita u obliku kocke čije su dimenzije i masa standardizirane. Najmanji model 1U CubeSat ograničen je masom u iznosu do 1,33 kg te dimenzijom stranice u iznosu od 10 cm. Složena struktura satelita obuhvaća nekoliko električnih podsustava (EPS, COMM, C&DH, PL) čiji rad obuhvaća niz složenih funkcija. CubeSat se giba oko Zemlje u definiranoj orbiti, a za njegov autonoman rad potrebna je pretvorba energije zračenja Sunca u električnu energiju putem fotonaponskih ćelija. Izvršen je proračun: kuta orbite satelita u odnosu na vektor Sunce, postotka pomrčine Sunca u orbiti nastale zbog Zemljine sjene, prosječne energije zračenja u ovisnosti o visini te prosječne razine zaprimljene razine zračenja Sunca u orbiti.