Visokotemperaturni reaktor četvrte generacije (VHTR) : završni rad - Ilievski, Ivan (I. Ilievski, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Četvrtu generaciju reaktora odlikovati će veća efikasnost goriva, smanjena proizvodnja otpada, ekonomska konkurentnost i poštivanje strogih standarda sigurnosti. Na temelju tih zahtjeva razvijaju se programi i vode istraživanja koja će omogućiti gradnju nuklearnih elektrana četvrte generacije. Među šest odabranih koncepata ističe se visokotemperaturni reaktor, koji se svojim svojstvima (izlazna temperatura iznad 1000 C) nameće kao izvrstan izvor termalne energije potrebne u termokemijskim procesima proizvodnje vodika.