Izrada PV-RO membranskog sustava za pročišćavanje slanaste vode : diplomski rad - Raič, Matej Nikola (M. Raič, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Cilj ovog diplomskog rada je unaprijediti PV-RO sustav pročišćavanja slanaste vode koji se sastoji od solarnih panela, pumpe i RO membrane. U prvom dijelu rada fokus je na definiranju idealnog usmjerenja i nagiba solarnih panela sa svrhom maksimiziranja vremena tokom dana u kojem solarni paneli proizvode dovoljno snage za pokretanje pumpe. Pretpostavljalo se da će to biti ostvareno paralelnim spajanjem polovice solarnih panela usmjerenih prema istoku te polovice usmjerenih prema zapadu. Time bi se povećala izlazna snaga tijekom jutarnjih i večernjih sati, a smanjila tijekom vršnih sati. Analiza izlazne snage je provedena u Excelu na različitim lokacijama, nagibima solarnih panela, usmjerenjima i danima kroz godinu. Izračun pokazuje da neovisno o lokaciji, solarni paneli koji su usmjereni prema istoku i zapadu mogu povećati vrijeme rada tijekom ljetnih perioda za 20%, no tijekom zimskih perioda gubici su veći od 50%. Zaključeno je da je tokom godine maksimalno vrijeme rada ostvareno sa solarnim panelima usmjerenim prema sjeveru u južnoj hemisferi, odnosno prema jugu u sjevernoj hemisferi uz nagib panela jednak geografskoj širini. Drugi dio rada obuhvaća dizajniranje DC/DC konvertera s kontrolom punjenja i pražnjenja superkondenzatora kako bi napajali pumpu tijekom fluktuacija snage i kratkotrajnih prekida napajanja. Eksperimenti pokazuju da sustav može napajati pumpu tijekom prekida do najviše 2:20 minuta. Budući da većina prekida traje kraće od minute, predloženi sustav može poboljšati efikasnost konvencionalno PV-RO sustava pročišćavanja slanaste vode.