Detekcija stanja vozača temeljena na Beyesovim mrežama : diplomski rad - Omerović, Anela (A. Omerović, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Znanje o stanju vozača postaje jedno od presudnih faktora razvoju automobilske industrije. Koristi se kako bi se poboljšali sustavi asistencije vozaču koji su ugrađeni u automobile. Naprednim znanjem o stanju vozača ti se sustavi unaprijeđuju i optimiziraju. Jedan čimbenik od posebne važnosti u kontekstu vožnje je fokusiranost vozača na zadatak vožnje. Nedostatak pažnje može voditi ka fatalnim posljedicama, a da bi detektirali taj nedostatak pažnje potrebno je znati kako ga na vrijeme uočiti. Da bi se detektirao nedostatak pažnje razvijeni su različiti sustavi asistencije vozaču koji šalju upozorenja vozaču i na taj način spriječavaju nesreće. Trenutna istraživanja mjere kolika je kritična vrijednost nepažnje vozača koja ima fatalne ishode. I na taj način pokušavaju točno odrediti kada i kako treba upozoriti vozača. U ovom diplomskom radu predlaže se metoda strojnog učenja koja će detektirati stanje vozača. Metoda je razvijena na temelju simulatorske studije s 48 subjekata koji su vozili auto sa i bez sporednog zadatka. Studija s temelji na tri razine kompleksnosti prometa. Informacije o vozaču sadržavale su smjer pogleda vozača, informacije o položaju vozila unutar trake, te o fizičkom stanju vozača. Razvijen je algoritam Bayesove mreže kako bi se, temeljeno na statističkom znanju, utvrdile poveznice među podacima te pronašle uzročno/posljedične veze koje doprinose detekciji stanja vozača.