Algoritam temeljen na promjeni orijentacije za sustav za detekciju pada starijih osoba : diplomski rad - Žele, Andrej (A. Žele, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Ljudi su danas u svakodnevnom životu u opasnosti od raznih oblika ozljeda. Istraživanja pokazuju da svaka treća osoba starija od 65 godina barem jednom u godini padne. Uređaj koji se koristio za detekciju pada prilikom izrade ovog rada je Shimmer3. Mogućnost detektiranja pada pomoću promjene orijentacije vektora akceleracije nudi dobar i inventivan način mjerenja pokretljivosti. Algoritam koji je ponuđen zasnovan je na dva parametra: gravitacijom otežanu amplitudu akceleracija te promjenu kuta orijentacije vektora akceleracije. Izvršena su mjerenja uobičajenih aktivnosti i simuliranih padova na 17 ispitanika uz prethodno pripremljen mjerni sustav. Provedena je analiza ovog algoritma uz ispitivanje pragova pomoću ROC krivulja. Ostavljena je mogućnost unapređenja algoritma uz ispitivanje dodatnih parametara.