Analiza utjecaja distribuirane proizvodnje na razdjelnu mrežu : diplomski rad - Furlan, Melani (M. Furlan, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Distribuirana proizvodnja električne energije mijenja tradicionalni koncept elektroenergetskog sustava, u kojem se energija isključivo prenosi iz velikih proizvodnih postrojenja do krajnjih potrošača. Razvoj tehnologija koje koriste obnovljive izvore energije utječe na ubrzan porast broja distribuiranih izvora priključenih na razdjelnu mrežu. Kompleksniji tok snaga postavlja izazov u planiranju i vođenju elektroenergetskog sustava te je nužno razumijevanje utjecaja koje distribuirani izvori imaju na naponske prilike u mreži. Proizvodnja električne energije na mjestu potrošnje smanjuje gubitke koji nastaju u prijenosu i pretvorbi električne energije, te omogućava diversifikaciju izvora energije. Distribuirana proizvodnja može imati značajan učinak na lokalni održivi razvoj, uz iskorištavanje bogatih prirodnih potencijala. U diplomskom je radu dan pregled distribuirane proizvodnje i obnovljivih izvora energije u elektroenergetskom sustavu Hrvatske. Analiziraju se utjecaji koje distribuirani izvori tipa fotonaponska sunčana elektrana i suproizvodno postrojenje imaju na realnu distribucijsku mrežu. Promatra se promjena u gubitcima snage i energije, te profil napona za različite udjele i konfiguracije distribuirane proizvodnje.