Verifikacija osoba na temelju značajki nosnica : završni rad - Akmadža, Branimir (B. Akmadža, 2016)
Sažetak na hrvatskom: U završnom radu analizira se hipoteza jedinstvenosti obilježja nosnice. Drugim riječima, traži se odgovor na pitanje razlikuju li se svake dvije osobe na temelju značajki njihovih nosnica. Pretpostavka se analizira na način da se obrađuju slike iz baze koja je prethodno stvorena slikanjem nosnica ljudi. Potom se izdvajaju krivulje nosnica te se matematički opisuju. Konačno, primjenjuje se izračun Granlundovih koeficijenata koji nam nude bitne informacije o obliku tih nosnica. Osim samog dokazivanja hipoteze, razvijen je i računalni program koji ima mogućnost detekcije konture nosnice na slici.