Automatizacija kotla komine u postrojenju proizvodnje piva upotrebom procesnog upravljačkog sustava : diplomski rad - Aleksić, Mateo (M. Aleksić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Namjena ovog rada je uspješna izrada distribuiranog upravljačkog sustava procesa kotla komine u tehnološkom procesu proizvodnje piva upotrebom Siemens PCS 7 programskog paketa te izrada vizualizacijskog sučelja. Kroz rad je opisan tehnološki proces proizvodnje piva, pri čemu se posebna pozornost posvetila procesu varionice, odnosno kotlu komine. Također opisan je postupak izrade kontinuiranih i sekvencijalnih funkcija, te postupak izrade vizualizacijskog sučelja. Sigurnost i pouzdanost izrađenog upravljačkog sustava provjerena je simulacijom sustava s realnim parametrima čime je potvrđeno kako izrađeni upravljački sustav zadovoljava sve tehničke karakteristike jednog realnog procesa proizvodnje piva