Računalna analiza audio pojačala : završni rad - Tomašić, Filip (F. Tomašić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Tema ovog rada je računalna analiza audio pojačala s operacijskim pojačalom u ulaznom stupnju te diskretnim bipolarnim tranzistorima u izlaznom stupnju pomoću računalnih simulatora elektroničkih sklopova. Operacijsko pojačalo ima ulogu pretpojačala koje pojačava ulazni signal te ga prosljeđuje tranzistorima u izlaznom stupnju koji predstavljaju glavnu ulogu u pojačavanju izlaznog signala. Operacijsko pojačalo pripada klasi AB. Za detaljnu računalnu analizu sklopa koristi se ADS (Advanced Design System). Upotrebom alata PARAMETER SWEEP, koji se nalazi u ADS-u, promatra se utjecaj promjene vrijednosti pojedine komponente na frekvencijsku karakteristiku i izlazni signal u ovisnosti o vremenu. Izračun koeficijenta ukupnih harmoničkih izobličenja THD (Total Harmonic Distortion) predstavlja nam mjeru izobličenja signala u audio sustavima.